Pytanie: Na parterze budynku wielorodzinnego prowadzę działalność gospodarczą w formie tzw. małej gastronomii (taką klauzulę zawiera wydane przez Wydz. Architektury Urzędu Miejskiego pozwolenie). Zamierzam zainstalować w kuchni lokalu nowy piec do wypieku pizzy (4,5kW) z okapem i instalacją wywiewna okapu wyprowadzoną na dach. Czy muszę wystąpić o wydanie pozwolenia na budowę w zakresie w/w inwestycji? Zakładam (po wstępnych rozmowach) , że spółdzielnia nie wyrazi sprzeciwu w tej sprawie. Jakich ewentualnie innych formalności winienem dopełnić w tej sprawie? Pizzę zamierzam również sprzedawać "na telefon". Czy w/w rozszerzenie działalności nie przekroczy zakresu objętego pojęciem tzw. małej gastronomii?
Odpowiedź: Nie ma obowiązku występowania o pozwolenie na budowę w zakresie instalacji pieca i podłączenia go do istniejących przewodów wentylacyjnych. Jeżeli jednak...