Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
kontrole żywności
29.06.2012 06:12

Kontrola żywności będzie prowadzona przez jedną inspekcję

Argumentem za połączeniem trzech inspekcji jest możliwość wyeliminowania wielokrotnych kontroli.

Podziel się
Dodaj komentarz

W planach Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest utworzenie jednej inspekcji bezpieczeństwa żywności. * *Obecnie urzędowa kontrola żywności sprawowana jest przez kilka organów inspekcji, które działają niezależnie. Po zmianach funkcję tę ma przejąć jeden organ.

Próbę przeprowadzenia reformy systemu kontroli żywności poprzedni rząd przygotował już w 2010 r. Ówczesny projekt zmian ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności zakładał konsolidację - planowano likwidację inspekcji dotychczas istniejących i powołanie w ich miejsce jednego zdecentralizowanego organu.

Sprawowanie urzędowej kontroli żywności przez wiele organów, jest uciążliwe dla przedsiębiorcy. Różne inspekcje mogą wykonywać czynności kontrolne niezależnie od siebie, podczas wielokrotnych, niezapowiedzianych wizytacji przedsiębiorcy. Co do zasady inspekcje: sanitarna, weterynaryjna i handlowa przy wykonywaniu swoich zadań nawiązują między sobą współpracę. Jednakże praktyka często wskazuje na zgoła inne działania, które w znaczącym stopniu utrudniają prowadzenie przedsiębiorstwa.

Czy połączenie trzech inspekcji pozwoli wyeliminować nieprawidłowości w działalności przedsiębiorców z sektora spożywczego? Wydaje się że koncepcja połączenia inspekcji w jeden organ jest o tyle korzystna dla przedsiębiorcy, że może znacząco przyczynić się do wyeliminowania barier administracyjnych oraz usprawnić przepływ informacji pomiędzy przedsiębiorcami a urzędnikami.

Czytaj więcej [ ( http://static1.money.pl/i/h/114/207730.jpg ) ] (http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/kontrola;zywnosci;czy;inspekcja;moze;zamknac;zaklad,171,0,1041323.html) *Kontrola żywności. Czy inspekcja może zamknąć zakład? * Gdy żywność nie odpowiada obowiązującym wymaganiom jakości, inspekcja może zakazać jej produkcji lub wprowadzania do handlu.

Argumentem za połączeniem inspekcji jest również możliwość wyeliminowania wielokrotnych kontroli wykonywanych przez poszczególne organy. Dodatkowym ułatwieniem dla przedsiębiorcy w przypadku procedury odwoławczej będzie możliwość odwołania się od niekorzystnej decyzji tylko do jednego organu, a nie do różnych inspekcji, jak to dzieje się w tej chwili. Konsolidacja struktur inspekcyjnych może pomóc zapewnić jednolity, sprawny i merytoryczny nadzór nad produkcją i dystrybucją żywności. Utworzenie jednolitej i kompleksowej inspekcji żywności może przyczynić się do wzmocnienia koordynacji i prowadzenia planowej kontroli wszystkich obszarów działania w sektorze spożywczym. Wydaje się również, że zwiększy się efektywność kontroli oraz zmniejszy uciążliwość dla poszczególnych podmiotów.

Propozycja Ministerstwa Rolnictwa może być trafna. Warunkiem jest jednak zapewnienie ciągłości funkcjonowania obecnego systemu do momentu wprowadzenia odpowiednich zmian. Istotne jest również wprowadzenie odpowiednich przepisów rozwiązań przejściowych, które umożliwią dostosowanie się do nowych rozwiązań. Mimo prowadzonych prac legislacyjnych nie należałoby mieć jednak zbyt wielu złudzeń, że utworzenie jednego organu inspekcji nastąpi w niedługim czasie.

Czytaj więcej w Money.pl Money.pl
Niemcy będą kontrolować polskie jedzenie Kontrole będą dotyczyły restauracji, punktów gastronomicznych, hurtowni, ale też np. małych wędzarni ryb.
Jesz mięso? Uważaj, sprzedają podróbki W 1/3 próbek wędlin inspektorzy wykryli mięso drobiowe, które nie było ujęte w składzie.

Autorka jest pracownikiem departamentu prawa farmaceutycznego i żywnościowego w Kancelarii Prawnej Chałas i Wspólnicy

Tagi: kontrole żywności, inspekcja, kraj, porady, porady prawne, prawo administracyjne, prawo, wiadmości, okiem eksperta
Źródło:
CHWP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz