Sygnatura: | Dziennik Ustaw 2003 nr 59 poz. 526 |
Tytuł: | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 marca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych |
Data ogłoszenia: | 2003-04-08 |
Data wejscia w życie: | 2003-04-23 |
Data ujednolicenia: | 2008-05-29 |
526
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 7 marca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych3)
Na podstawie art. 34 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§ 1. (uchylony).
§ 2. Próbki pobiera się w sposób:
1) zapewniający uzyskanie próbek charakteryzujących właściwości organoleptyczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne danej partii produkcyjnej;
2) uniemożliwiający zanieczyszczenie partii produkcyjnej, z której próbki są pobierane;
3) dostosowany do postaci i rodzaju artykułu rolno-spożywczego oraz wielkości partii produkcyjnej, z której próbki są pobierane
§ 3. Sprzęt stosowany do pobierania próbek powinien:
1) być wykonany z materiałów niepowodujących zmian organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych pobranych próbek;
2) mieć kształt i rodzaj powierzchni dostosowany do rodzaju artykułu rolno-spożywczego, którego próbki są pobierane;
3) być osuszony i wolny od zanieczyszczeń.
§ 4. 1. Pobraną próbkę dzieli się na co najmniej dwie części o porównywalnej masie, tworząc średnie próbki laboratoryjne, które są niezwłocznie pakowane i zabezpieczane.
2. Jedną średnią próbkę laboratoryjną przeznacza się do badań laboratoryjnych, a pozostałe przechowuje się do badań porównawczych.
§ 5. Osoba pobierająca próbkę sporządza protokół pobrania próbki, zawierający w szczególności:
1) wskazanie podstawy prawnej pobrania próbki;
2) nazwę artykułu rolno-spożywczego, którego próbka jest pobierana;
3) miejsce, datę i godzinę pobrania próbki;
4) nazwę producenta, odbiorcy lub dostawcy artykułu rolno-spożywczego;
5) dane umożliwiające identyfikację partii produkcyjnej, z której próbkę pobrano, oraz jej wielkość;
6) wskazanie kraju pochodzenia artykułu rolno-spożywczego, którego próbkę pobrano;
7) liczbę i masę jednostkową sporządzonych średnich próbek laboratoryjnych;
8) imiona i nazwiska osób obecnych przy pobieraniu próbki;
9) imię i nazwisko osoby pobierającej próbkę.
§ 6. 1. Opakowanie średnich próbek laboratoryjnych powinno:
1) być szczelne, czyste, suche i bezwonne;
2) zabezpieczać przed zanieczyszczeniem i zmianą właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych pobranych próbek;
3) mieć kształt i wielkość dostosowane do rodzaju artykułu rolno-spożywczego, którego próbkę pobrano.
2. Zamknięcie opakowania zabezpiecza się w sposób uniemożliwiający otwarcie opakowania bez naruszenia zabezpieczenia.
§ 7. 1. Opakowanie średnich próbek laboratoryjnych zaopatruje się w informacje zawierające w szczególności:
1) nazwę artykułu rolno-spożywczego;
2) dane umożliwiające identyfikację i wielkość partii produkcyjnej;
3) datę i miejsce pobrania próbki;
4) imię i nazwisko osoby pobierającej próbkę;
5) numer protokołu pobrania próbki.
2. Informacje, o których mowa w ust. 1, zamieszcza się w sposób zabezpieczający przed zmianą ich treści lub zniszczeniem.
§ 8. Średnie próbki laboratoryjne transportuje się i przechowuje w sposób zabezpieczający przed wpływem czynników powodujących zmianę właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych pobranej próbki.
§ 9.1. Szczegółowe warunki pobierania próbek artykułu rolno-spożywczego głęboko mrożonego określa załącznik do rozporządzenia.
2. Pobieranie próbek artykułu rolno-spożywczego innego niż wymieniony w ust. 1 odbywa się zgodnie z dokumentami normalizacyjnymi.
§ 10. Przepisy § 9 ust. 1 pkt 2-4 stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 11. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Tański
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 marca 2003 r. (poz. 526)
Załącznik 1
(uchylony).
Załącznik 2
(uchylony).
Załącznik 3
(uchylony).
Załącznik 4
(uchylony).
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
3) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają dyrektywę Komisji (WE) nr 92/2 z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiającą procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE I 034 z 11.02.1992, str. 30).
Dane dotyczące ogłoszenia wyżej wymienionej dyrektywy, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą jej ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.