Money.pl

Prawo

Akty prawne

Ujednolicone akty prawne

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych
Sygnatura:Dziennik Ustaw 2003 nr 177 poz. 1733
Tytuł:Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych
Data ogłoszenia:2003-10-14
Data wejscia w życie:2003-10-29

1733

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 19 września 2003 r.

w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych

Na podstawie art. 15 pkt 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:

§ 1. Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych:

1) które zostały poddane procesowi mrożenia, z wykorzystaniem powietrza, azotu lub dwutlenku węgla o czystości dozwolonej w kontakcie ze środkami spożywczymi, podczas którego strefa maksymalnego powstawania kryształów lodu jest przekroczona w możliwie najkrótszym czasie,

2) których temperatura końcowa po osiągnięciu stabilizacji termicznej jest stale utrzymywana na poziomie nie wyższym niż -18 °C, w każdym punkcie produktu

- zwanych dalej „mrożonkami”.

§ 2. Czynnikiem chłodniczym stykającym się bezpośrednio z mrożonką jest wyłącznie powietrze, azot lub dwutlenek węgla o czystości dozwolonej w kontakcie ze środkami spożywczymi.

§ 3. 1. Podczas transportu i składowania mrożonki przechowuje się w stałej temperaturze nie wyższej niż -18 °C.

2. Dopuszcza się podwyższenie temperatury mrożonek, nie więcej niż o 3 °C:

1) podczas wykonywania czynności załadunku i wyładunku w transporcie;

2) znajdujących się w urządzeniach chłodniczych w sprzedaży detalicznej.

§ 4. 1. Środki transportu, pomieszczenia oraz urządzenia chłodnicze wyposaża się we wzorcowane przyrządy mierzące i rejestrujące temperaturę powietrza, w regularnych odstępach czasu.

2. Dokumentację z oznaczonych datą i godziną wykonania pomiarów temperatury rejestrowanej przez przyrządy, o których mowa w ust. 1, przechowuje się co najmniej przez okres przydatności mrożonki do spożycia, nie krócej jednak niż przez rok.

3. W urządzeniach chłodniczych w sprzedaży detalicznej temperaturę powietrza mierzy się co najmniej jednym, umożliwiającym łatwe odczytanie temperatury, termometrem, który, w przypadku otwartych urządzeń chłodniczych, wskazuje temperaturę przy wylocie powietrza na poziomie wyraźnie oznaczonej maksymalnej linii załadunku urządzenia.

4. W urządzeniach chłodniczych o pojemności mniejszej niż 10 m3, przeznaczonych do składowania zapasów mrożonek w sprzedaży detalicznej, pomiar temperatury powietrza może być dokonywany za pomocą termometru, bez potrzeby jej rejestrowania.

§ 5. Przepisów § 3 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 oraz § 4 ust. 1 nie stosuje się do lodów przywożonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z państw członkowskich Unii Europejskiej.

§ 6. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 



1)  Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).