Jak podała prokuratura w Ostrowie Wielkopolskim, zdaniem biegłego, do obrotu trafiała żywność zanieczyszczona lub zafałszowana.
Ostrowska prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie sprowadzenia niebezpieczeństwa dla zdrowia wielu osób poprzez wprowadzenie do obrotu suszu jajecznego wytwarzanego w dwóch zakładach w okolicach Kalisza. Wytwarzany bez właściwego nadzoru weterynaryjnego i sanitarnego susz trafiał do producentów żywności w całej Polsce.
Jak poinformował dzisiaj zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wielkopolskim prokurator Janusz Walczak, do tej pory zarzuty postawiono 11 osobom. Głównym podejrzanym jest 57-letni mieszkaniec Kalisza, grozi mu 10 lat więzienia.
Śledztwo obejmuje kilka wątków, w tym wątek nieprawidłowości przy wytwarzaniu suszu jajecznego i jego pochodnych.
_ - Prokuratura otrzymała opinię opracowaną przez biegłego z dziedziny żywności. Stwierdził on że doszło do wielu nieprawidłowości mających charakter zaniedbań zarówno na etapie produkcji, jak i dystrybucji żywności. W następstwie doszło do dystrybucji żywności zanieczyszczonej czy też zafałszowanej, która, w ocenie biegłego, nie powinna znaleźć się w obrocie _ - podał prokurator.
Walczak poinformował, że w opinii biegłego, rażące zaniedbania polegały m.in. na pozyskiwaniu do produkcji surowców złej jakości. _ Sam sposób prowadzenia produkcji również uchybiał reżimowi sanitarnemu _ - powiedział.
_ - Znaczna część produktów była dystrybuowana przy wykorzystaniu sfałszowanej dokumentacji. Produkty powinny być poddane badaniom. W rzeczywistości w części przypadków przy sprzedaży posługiwano się sfałszowaną dokumentacją, opisującą rzekome badania laboratoryjne _ - zaznaczył.
Prowadzone śledztwo dotyczy również wątków o charakterze ekonomicznym. Związane jest z ewentualnym wyłudzeniem mienia na szkodę firm leasingowych a także wyłudzeniem kredytu. Obejmuje również podejrzenie oszustwa przy sprzedaży mieszkań w remontowanej kamienicy w Kaliszu.
W lutym prokuratura poinformowała o umorzeniu śledztwa ws. nieprawidłowości przy nadzorze weterynaryjnym i sanitarnym nad dwoma firmami z pow. kaliskiego wytwarzającymi susz jajeczny. Ustalono, że kwestionowane produkty powstały w czasie, gdy obie firmy nie prowadziły oficjalnie działalności. W tym czasie produkcja odbywała się poza nadzorem sanitarnym.
Susz jajeczny trafiał do producentów żywności w całej Polsce. Podczas kontroli przeprowadzonych w 2012 r. zabezpieczono kilkadziesiąt ton proszku jajecznego oraz jego pochodnych. Susz jajeczny wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce.
Czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Będzie reforma dotycząca żywności w UE Komisja Europejska chce zreformować system bezpieczeństwa żywności. Proponuje, żeby był prostszy, mniej zbiurokratyzowany i bardziej spójny. | |
Będą kontrolować ceny i zakupy obywateli Władze tego stanu zapowiedziały, że sięgną po nowoczesne metody - karty z chipami komputerowymi - by limitować zakupy. | |
Rocznie wyrzucają w błoto 1700 euro Z przeprowadzonych ankiet wynika, że do kosza trafia 30 procent kupionego mięsa. |