Notowania

uokik
29.07.2014 11:12

UOKiK ma zastrzeżenia do ponad połowy partii skontrolowanego pieczywa

Jak poinformował UOKiK, nieprawidłowości polegały m.in. na braku informacji o masie jednostkowej pieczywa oraz niepodawaniu pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta.

Podziel się
Dodaj komentarz
(zigazou76/cc/flickr)

Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad połowy partii skontrolowanego pieczywa w 2013 r. - poinformował UOKiK. Brakowało informacji o masie pieczywa, pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta.

W 2013 r. Inspekcja Handlowa skontrolowała ponad 2,8 tys. partii pieczywa i wyrobów piekarskich. Nieprawidłowości stwierdzono w 55,6 proc. przypadków. Najwięcej uwag dotyczyło oznakowania pieczywa sprzedawanego luzem - zastrzeżenia wniesiono do 63,3 proc. spośród 758 partii zbadanych w I kwartale ubiegłego roku.

Jak poinformował UOKiK, nieprawidłowości polegały m.in. na braku informacji o masie jednostkowej pieczywa oraz niepodawaniu pełnej nazwy produktu i danych identyfikujących producenta.

_ - Znacznie rzadziej kwestionowano niewłaściwą jakość pieczywa (12 proc. spośród 58 skontrolowanych partii). Zastrzeżenia dotyczyły m.in. kruszenia się kromek chleba i obniżonej, w stosunku do deklaracji na opakowaniu, masy pieczywa _ - napisano w komunikacie.

Urząd przypomina, że informacje o pieczywie sprzedawanym luzem podaje się w miejscu sprzedaży, np. na wywieszce dotyczącej danego rodzaju pieczywa, naklejce na chlebie lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. Natomiast informacje o pieczywie zapakowanym powinniśmy znaleźć na opakowaniu.

Zaznaczono, że oznaczenie pieczywa sprzedawanego luzem musi zawierać: nazwę rodzajową - kiedy w oznakowaniu pojawi się tylko nazwa fantazyjna, np. chleb wiejski, bułka zwykła, nie wiadomo, z czego tak naprawdę składa się takie pieczywo. _ - Nazwa powinna informować konsumenta o charakterze produktu i nie może wprowadzać w błąd - konieczne jest zatem podawanie informacji, dzięki którym wiadome jest z czego wytworzono konkretny produkt, np. prawidłowa nazwa to: chleb wiejski żytni, bułka zwykła pszenno-żytnia _ - poinformował Urząd. Dodano, że w wykazie składników użytych do produkcji pieczywa sprzedawanego luzem powinny być wymienione wszystkie, zgodnie z malejącą kolejnością ich udziału w momencie użycia do produkcji.

Jak podkreśla Urząd, nazwa producenta umożliwia rozpoznanie, z której piekarni pieczywo pochodzi. Informacja o pieczywie sprzedawanym luzem musi też zawierać wagę pieczywa.

Klient ma też wiedzieć, że pieczywo np. wyprodukowano z ciasta głęboko mrożonego. _ - Pieczywo z ciasta mrożonego wytwarzane jest m.in. w piekarniach hipermarketów oraz specjalnych piecach używanych przez mniejsze sklepy _ - podano.

Urząd przypomina, że na pieczywie pakowanym, oprócz informacji obowiązkowych dla wypieków oferowanych luzem, dodatkowo powinny się znaleźć: data minimalnej trwałości (np. najlepiej spożyć przed ), czyli data, do której prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt zachowuje swoje właściwości, takie jak smak i konsystencję, jednak nawet po jej upływie może nadawać się do spożycia.

Na opakowaniu musi być też procentowa zawartość składników występujących w pieczywie, jeśli są one przywołane w nazwie lub grafice (np. chleb ze śliwką), oraz dane identyfikujące podmiot, który produkuje, wprowadza do obrotu lub paczkuje pieczywo.

Powinna też być podana zawartość netto lub liczba sztuk opakowanego pieczywa, a także warunki przechowywania, jeśli jakość pieczywa od tego zależy, np. pieczywo z nietrwałymi mikrobiologicznie dodatkami. Musi także być oznaczenie partii produkcyjnej, jeśli nie jest tym oznaczeniem data minimalnej trwałości.

Urząd przypomina, że podstawowe składniki pieczywa to: mąka, woda, drożdże lub zakwas, sól.

_ - Producenci pieczywa stosują także dodatki popularnie zwane polepszaczami, które skracają proces pieczenia oraz m.in. zwiększają objętość i poprawiają wygląd pieczywa. Szczególną uwagę warto zwrócić na pieczywo pakowane, w którego składzie oprócz polepszaczy, możemy również znaleźć konserwanty hamujące pleśnienie i przedłużające jego trwałość _ - informuje UOKiK. Chodzi np. o karmel - jest zakazanym barwnikiem, dopuszczalnym tylko w pieczywie słodowym (tj. chlebie z dodatkiem ekstraktu słodowego). _ Nadaje pieczywu kolor brązowy, aby sprawiało wrażenie razowego, którym w rzeczywistości nie jest _ - czytamy w komunikacie.

UOKiK podkreśla, że do chleba i produktów podobnych nie można stosować barwników spożywczych (dopuszczalne w pieczywie cukierniczym). Zalicza się do nich: dioctan sodu (E262) - przedłuża świeżość pieczywa, stosowany do wyrobu tzw. pieczywa tostowego; kwas L-askorbinowy (E300) - pomaga zatrzymywać gaz w cieście, co powoduje, że optycznie zwiększa się objętość pieczywa; guma guar (E412) jest stosowana jako stabilizator i środek zagęszczający.

Czytaj więcej w Money.pl
Produkty eko - porady UOKiK Bio, eko i organic - oznakowany takimi wyrażeniami produkt powinien pochodzić z rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że musi zawierać co najmniej 95 proc. składników ekologicznych, czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, uprawianych bez sztucznych nawozów, z zastosowaniem ograniczonej liczby substancji dodatkowych. Inspekcja Handlowa zakwestionowała co piątą sprawdzoną partię produktów Eko. W IV kwartale 2013 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała ...
Sygnity nie zmienia zdania w sprawie przejęcia przez Asseco Poland W 2012 roku Asseco Poland podjęło próbę przejęcia Sygnity w drodze publicznego wezwania, ale bez powodzenia.
UOKiK wydał zgodę na koncentracje... Dzięki zgodzie między innymi chemiczna spółka Boryszew będzie mogła przejąć kontrolę nad Tensho Poland Corporation.
Asseco ma więcej czasu na przejęcie Sygnity, ale... Prezes UOKiK przedłużył termin ważności decyzji wyrażającej zgodę na dokonanie koncentracji o rok, to jest do 11 lipca 2015 roku.
Tagi: uokik, wiadomości, wiadmomości, kraj, gospodarka, prawo, wiadmości
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz