Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Regulacje dotyczące wędzonych wędlin. Małe firmy boją się strat

0
Podziel się:

Komisja Europejska jest gotowa rozmawiać z krajami członkowskimi, które mogą mieć problem z unijnymi przepisami dotyczącymi m.in. wędzonych wędlin.

Na zdj. Tonio Borg
Na zdj. Tonio Borg (PAP/Wojciech Pacewicz)

Komisja Europejska jest gotowa rozmawiać z krajami członkowskimi, które mogą mieć problem z unijnymi przepisami dotyczącymi m.in. wędzonych wędlin - zapewnił dzisiaj w Brukseli Frederic Vincent, rzecznik unijnego komisarza do spraw zdrowia Tonio Borga.

Jak podkreślił w rozmowie z polskimi dziennikarzami rzecznik, gdy unijna regulacja była przyjmowana w 2011 roku, zapadła decyzja, by obniżyć poziom substancji smolistych w produktach spożywczych. _ Kraje członkowskie miały trzy lata, by dostosować się do tych regulacji, a termin mija 1 września _ - dodał rzecznik.

Nowe limity dodatków w produktach spożywczych, na bazie badań naukowych, zaproponowała wówczas Komisja Europejska, a przegłosowali je eksperci z krajów członkowskich. Przeciwko głosowała tylko Łotwa. W ciągu trzech miesięcy po głosowaniu swój sprzeciw mogły wyrazić Parlament Europejski i Rada UE, ale tego nie zrobiły.

_ UE nie będzie zakazywała żadnych produktów spożywczych. To było omawiane już wiele lat temu i chodziło ogólnie o poziom dodatków, jakie można używać do produktów spożywczych, nie tylko o produkty wędzone _ - mówił Vincent.

Zapewnił jednocześnie, że KE jest gotowa rozmawiać z krajami, które mogą mieć problem z tymi regulacjami. _ Regulacje wejdą w życie 1 września. Mamy jeszcze 8 miesięcy, by sprawdzić, co da się zrobić _ - wskazał.

We wrześniu 2014 roku mają wejść w życie nowe przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. Producenci wędzonych wędlin i innych produktów uważają, że unijne przepisy mogą doprowadzić do tego, że wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku. Według obecnych przepisów w kilogramie wędliny może znajdować się co najwyżej 5 mikrogramów benzo(a)pirenu. Od września dopuszczalna ilość zmniejszy się 2,5 razy.

Unijne rozporządzenie, które zostało opublikowane w 2011 r. dotyczy również innych produktów żywnościowych, takich jak ryby, małże czy przetworzona żywność na bazie zbóż, jednak najsilniej nowe przepisy może odczuć branża wędliniarska.

W środę zapowiedziana jest konferencja szefa resortu rolnictwa Stanisława Kalemby ws. nowych unijnych przepisów dotyczących wędzenia wędlin. Biuro prasowe resortu rolnictwa poinformowało, że Kalemba planuje spotkanie z przedstawicielami producentów wędlin w tej sprawie. Chce też na nie zaprosić ministra zdrowia. Rozmowy mogłyby się odbyć w przyszłym tygodniu.

We wtorek Ministerstwo Zdrowia poinformowało, że zmiany przepisów UE w sprawie wędzenia wędlin konsultowano m.in. z resortem rolnictwa. _ Projekt rozporządzenia był w Polsce co najmniej dwukrotnie konsultowany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także przekazany do Rady Gospodarki Żywnościowej, której członkami są m.in. Związek "Polskie Mięso", Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RR, Unia Polska Unia Producentów Mięsa _ - poinformował resort. Rzecznik MZ Krzysztof Bąk pokreślił, że unijne rozporządzenie nie wprowadza zakazu używania tradycyjnych metod produkcji żywności, takich jak wędzenie. Mówi jedynie o tym, aby maksymalnie ograniczyć poziom substancji rakotwórczych, wprowadzając ograniczenia stosowania niektórych szkodliwych dla zdrowia substancji - benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu.

Resort rolnictwa podkreśla, że z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, iż w zdecydowanej większości polskie wędzonki spełniają nowe, unijne normy.

Premier Donald Tusk zapewnił na początku stycznia, że rząd będzie analizował unijne przepisy, by ustalić, w jakim stopniu dotyczą one najmniejszych firm. _ Będziemy bardzo starannie analizowali, na ile możliwe są korekty i na ile te przepisy europejskie dotyczą także tych najmniejszych przedsiębiorstw, które działają w skali lokalnej _ - mówił wówczas szef rządu. Jak wyjaśniał, produkcja regionalna i lokalna jest zwolniona z pewnych rygorów sanitarnych pod warunkiem, że produkty te sprzedawane są na rynku lokalnym.

We wtorek w Strasburgu z komisarzem Borgiem spotkał się eurodeputowany PiS Tomasz Poręba. Europoseł zarzuca bierność polskiemu rządowi w tej sprawie i wskazuje, że wdrożenie unijnych przepisów może zagrażać polskim zakładom i skutkować utratą pracy przez kilka tysięcy osób.

Po spotkaniu z Borgio Poręba powiedział, że KE gotowa jest przysłać do Polski specjalny zespół, który wskaże sposoby dostosowania się do nowej dyrektywy. Warunkiem wysłania takiego zespołu - jak podkreślił europoseł PiS - jest wystąpienie o to polskiego rządu. Wyraził też nadzieję, że rząd to uczyni.

Vincent wyjaśnił z kolei, że komisarz Borgio poinformował polskiego eurodeputowanego, że jeśli KE będzie zawiadomiona przez polskie władze o potencjalnych problemach, jakie mogą napotkać polscy przedsiębiorcy we wprowadzaniu nowych regulacji, Komisja może zapewnić pomoc techniczną. Będzie to jednak musiało być omówione z władzami krajowymi.

Czytaj więcej w Money.pl
Unijne przepisy wykończą branżę wędliniarską Premier Donald Tusk zapewnił, że rząd będzie analizował unijne przepisy dotyczące wędzenia wędlin, które mogą uniemożliwić stosowanie tradycyjnych metod wędzenia.
Sklepy pozbywają się teraz starego towaru? Skład wędlin zależy tylko od producenta i czasem produkt o takiej samej nazwie, wyrabiany w różnych firmach, ma różną zawartość mięsa - ostrzegają specjaliści.
"To świetny partner dla naszego kraju" Kilka dni temu w transporcie polskiej słoniny rosyjskie służby wykryły nielegalnie przewożoną słoninę z hiszpańskiego zakładu mięsnego.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)