Trwa ładowanie...
aktualizacja

Człowiek Morawieckiego traci stanowisko. Przetrwał ponad 100 dni rządu Tuska

Podziel się:

Prezes Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych Michał Kuczmierowski został odwołany przez premiera Donalda Tuska. - Najkrócej można powiedzieć o braku zaufania - przekazał szef KPRM Jan Grabiec.

Człowiek Morawieckiego traci stanowisko. Przetrwał ponad 100 dni rządu Tuska
Michał Kuczmierowski (Getty Images, Artur Widak)

Jan Grabiec nie chciał na razie ujawniać szczegółów, ale zaznaczył, że decyzja ta jest związana z czynnościami sprawdzającymi, które przeprowadzane są w różnych instytucjach. - Rekomendujemy decyzje dotyczące zmian - powiedział. Dodał, że więcej informacji na ten temat będzie można podać, kiedy nowe kierownictwo obejmie swoje funkcje i będzie możliwość publicznego omówienia różnych kwestii, które dotyczą agencji.

Michał Kuczmierowski nie jest już prezesem Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych

- Najkrócej można powiedzieć o braku zaufania - zaznaczył Grabiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Na koncie ma 9,5 mln zł. Jak do tego doszedł? "Byłem młodym pelikanem" Marcin Iwuć w Biznes Klasie

Szef kancelarii premiera poinformował również, że to premier Donald Tusk podjął decyzję o odwołaniu prezesa Agencji. Informację o tym, że Kuczmierowski stracił stanowisko, jako pierwsza podała Interia. Według serwisu, Kuczmierowski otrzymał pismo o odwołaniu za pośrednictwem kuriera.

W grudniu 2023 r. Centralne Biuro Antykorupcyjne, działając na zlecenie prokuratury, podjęło działania w centrali Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych. Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych powstała na przełomie 2020 i 2021 r., zastępując utworzoną w 1996 r. Agencję Rezerw Materiałowych. Obie agencje odgrywały kluczową rolę w zwalczaniu epidemii COVID-19 w Polsce.

Michał Kuczmierowski pełnił funkcję prezesa ARM, a następnie RARS od kwietnia 2020 r. W latach 2018-2020 pracował w zarządzie Polskiej Grupy Zbrojeniowej, do której należą państwowe spółki przemysłu obronnego.

Kuczmierowski posiada również doświadczenie w sektorze bankowym, pracując m.in. w PKO BP i Banku Zachodnim WBK, którego prezesem był w tym czasie późniejszy premier Mateusz Morawiecki. Jako harcmistrz Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej, Kuczmierowski brał udział w ustawieniu krzyża przed Pałacem Prezydenckim po katastrofie smoleńskiej w 2010 r.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP