Połowa rzekomo włoskiej żywności produkowana jest poza Włochami - ogłoszono w kolejnym raporcie na temat masowego zjawiska jej podrabiania. Na jaw wyszło, że niekiedy rodzima żywność fałszowana jest przy pomocy pieniędzy z budżetu państwa włoskiego.
Piemonckie wino Barbera produkowane w Rumunii, tradycyjny włoski sos pesto z bazylii w Pensylwanii, klasyczny ser ricotta w Brazylii, suszona wołowina bresaola w Urugwaju - to tylko przykłady żywności sprzedawanej pod włoską flagą zarówno w samej Italii, jak i w innych krajach.
Włosi przywiązani do rodzimych produktów i chcący popierać krajowych rolników oraz hodowców nigdy nie mają żadnej gwarancji, że kupują artykuły made in Italy, jak zapewnia się na ulotkach.
Związek rolników indywidualnych Coldiretti, od dawna tropiący i denuncjujący proceder fałszowania włoskiej żywności odnotował, że jedną trzeciąmakaronu, sprzedawanego we Włoszech wyprodukowano z pszenicy z importu. Ponadto 75 procent mleka UHT o przedłużonej przydatności do spożycia pochodzi spoza Włoch. 66 procent szynki, określanej jako włoska wyprodukowano z mięsa, sprowadzonego z zagranicy - alarmują rolnicy.
W kolejnym raporcie, opracowanym przez związek Coldiretti we współpracy z komisją parlamentu w Rzymie do spraw fałszerstw w handlu podkreślono, że proceder podrabiania włoskiej żywności i sprzedaży jej pod włoską flagą przynosi w Italii i za granicą obroty w wysokości 60 miliardów euro rocznie.
Wiele miejsca w sprawozdaniu poświęcono określanemu jako prawdziwa plaga zjawisku, znanemu pod angielską nazwą _ Italian sounding _, czyli wyrabianiu w kliencie błędnego przekonania, że kupuje włoską żywność, dzięki takim sugestiom jak użycie włoskiej flagi albo rysunku włoskiego _ buta _ na etykietce bądź powołaniu się na konkretny region kraju.
Wśród rozlicznych przykładów oszukiwania klientów podano kilka najbardziej spektakularnych i oburzających. Okazało się bowiem, że z funduszy przyznanych przez włoskie ministerstwo rozwoju gospodarczego włoskie firmy uczestniczą za granicą w produkcji podrabianej włoskiej żywności. W niektórych z tych przedsiębiorstw państwo włoskie ma swoje udziały. Jedna z takich firm działa w Rumunii, gdzie produkuje _ sery made in Italy _, między innymi mascarpone i mozzarellę.
Tak więc podczas gdy państwo włoskie podejmuje starania na rzecz obrony rodzimych producentów żywności jednocześnie uczestniczy w produkcji sfałszowanych rzekomo włoskich artykułów - odnotowali autorzy raportu.
O podróbkach i fałszerstwach czytaj w Money.pl | |
---|---|
Chiny podrabiają miasta. Dla skrzypiec i szynki Chiny obchodzą prawo własności intelektualnej nadając swoim miejscowościom przemysłowym nazwy znanych europejskich miast. | |
Louis Vuitton pozywa producentów "Kac Vegas 2" Wszystko przez torbę podróżną, którą widać w filmie, a która jest podróbką znanej marki. | |
KUNSZTOWNA PODRÓBKA Jak odróżnić autentyczny ,,Morgan dollar" od podróbki? Oto jest pytanie. Bohaterem dzisiejszego opowiadania stanie się dolar, który na to pytanie odpowiedział. Czy jest fałszywy? W tym przypadku o... |