Notowania

hamburger
01.02.2013 17:00

Nie wykryto koniny w ubojniach, które wysyłały mięso do Irlandii

Naze zaznaczył, że śledztwo w sprawia zafałszowania wołowych hamburgerów trwa także w Irlandii.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Crowhurst/sxc.hu)

Żadne próbki pobrane z 5 polskich ubojni, które wysyłały mięso do Irlandii, nie wykazały końskiego DNA - poinformował wiceszef Inspekcji Weterynaryjnej Jarosław Naze. Dodał, że sprawdzana jest jeszcze jedna ubojnia, wyniki kontroli będą znane w poniedziałek.

Naze wyjaśnił w piątek PAP, że ubojnia ta jest kontrolowana na prośbę Irlandczyków, którzy poinformowali, że także z niej pochodziło mięso, które trafiło do ich kraju. _ - Natomiast wszystkie 14 próbek pochodzących z pięciu ubojni wykazały wynik negatywny, co oznacza, że nie wykryto w nich białka koniny _ - stwierdził. Badania były wykonane w Instytucie Weterynarii w Puławach.

Naze zaznaczył, że śledztwo w sprawia zafałszowania wołowych hamburgerów trwa także w Irlandii.

Sprawa dotyczy znalezienia koniny w surowcu do burgerów produkowanych w Irlandii i eksportowanych do Wielkiej Brytanii. Według irlandzkiej telewizji RTE, jej prawdopodobnym źródłem pochodzenia jest partia mięsa sprowadzona z Polski. Irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney zwołał w sobotę konferencję prasową, na której poinformował, że badania trzech burgerów wyprodukowanych od początku stycznia w zakładach Silvercrest wykazały, że jest w nich obecne końskie DNA, a jego możliwym źródłem jest jeden i ten sam składnik importowany z Polski.

Okazało się, że z aferę z końskim mięsem zamieszany jest nie tylko właściciel zakładów Silvercrest Meats - grupa ABP Food posiadająca zakłady w Wielkopolsce, ale także inna irlandzka firma Liffey Meats oraz brytyjska Dalepak Hambleton. Zafałszowane hamburgery sprzedawano m.in. w sieciach Tesco, Lidl oraz Aldi.

Firma Tesco, największa brytyjska sieć handlu detalicznego, poinformowała w środę o zrezygnowaniu ze współpracy z firmą Silvercrest, należącej do grupy ABP Food.

Sprawa hamburgerów z koniną jest szeroko komentowana przez irlandzkie i brytyjskie media.

Czytaj więcej w Money.pl
Lubisz solić? Są nowe wytyczne WHO Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe wytyczne zalecające dorosłym spożywanie mniej soli i określające minimalny poziom potasu w codziennej diecie.
Po skandalu Tesco zrywa z dostawcą... Tesco zapowiada wprowadzenie systemu badania DNA wszystkich produktów mięsnych, które ma w swej ofercie.
W irlandzkich hamburgerach polska konina? Irlandzki producent wyrobów mięsnych zaprzecza doniesieniom, jakoby konina w sprzedawanych w tym kraju hamburgerach pochodziła z Polski.
Tagi: hamburger, wiadomości, wiadmomości, kraj, gospodarka, prawo, wiadmości
Źródło:
PAP
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz