Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Kolejna afera z wołowiną w tle. Tym razem...

0
Podziel się:

Szkocka agencja dbająca o standardy żywności ujawniła, że w hinduskich restauracjach w Szkocji na dużą skalę podmienia się baraninę tańszą wołowiną

Kolejna afera z wołowiną w tle. Tym razem...
(SIPA/East News)

Po głośnym skandalu wywołanym doniesieniami o dodatku koniny w wołowym farszu sprzedawanym w supermarketach szkocka agencja dbająca o standardy żywności ujawniła, że w hinduskich restauracjach w Szkocji na dużą skalę podmienia się baraninę tańszą wołowiną.

Według cytowanego przez BBC bakteriologa Hugh Penningtona jest to potencjalnie jeszcze większy skandal niż obecność koniny w produktach opartych na wołowinie. Prof. Pennington pytany przez BBC nie wyraził zdziwienia doniesieniami o zastępowaniu baraniny wołowiną i powiedział, że był świadom problemu od lat.

Szkocki oddział brytyjskiej agencji dbającej o standardy żywności FSA (Food Standards Authority) zbadał 129 hinduskich restauracji. W 46 przebadanych restauracji wykryto wołowinę w produktach oferowanych jako baranina, z czego w 33 w ogóle nie było baraniny, a w 13 oba rodzaje mięs były wymieszane - donosi szkocki tabloid _ Sunday Mail _.

_ Nieoficjalne doniesienia sugerowały, że takie praktyki występują od pewnego czasu, dlatego raport FSA nie jest niczym nowym. Sprawa przypomina europejski skandal z koniną w wołowinie. W Europie jeden lub kilku handlarzy oszukiwało konsumentów, a w Szkocji mamy do czynienia ze zjawiskiem lokalnym, ale za to na większą skalę _ - zaznaczył naukowiec.

Pennington sądzi, że w tej sprawie nie chodzi tylko o wprowadzenie w błąd konsumentów. _ Jeśli w kuchniach oszukuje się klientów w sprawie składu jadłospisu, to czy można im ufać w innych kwestiach, np. obchodzenia się z żywnością, higieny i jakości żywienia? _ - pyta.

Jego zdaniem konsumentów należy informować, które restauracje winne są nadużyć, by mogli dokonywać świadomego wyboru.

Czytaj więcej w Money.pl
Sprzedaż w tej branży spadła o 30 procent Od czasu wybuchu afery z koniną, odbiorcy zaczęli się też wnikliwiej przyglądać polskiemu mięsu.
Afera z koniną szkodzi Polsce. I będzie gorzej Prezes związku Polskie Mięso apeluje, żeby na razie nie wygłaszać wyroków w sprawie firm, u których wykryto ślady koniny.
Wykryli koninę w polskich hamburgerach Czescy inspektorzy znaleźli niezadeklarowane końskie mięso w wołowo-wieprzowych klopsikach, wyprodukowanych w Szwecji dla grupy IKEA.
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)